Imogen Heap skaber musik med wearable teknologi

 

Med wearables kan du med dine håndbevægelser sample og spille musik live
Løft din højre arm og et bastrack starter. Sænk den og bassens rytme bliver langsommere. Gå et skridt til højre og din stemme bliver til et flerstemmigt kor. Alt dette kan lade sig gøre fordi du har et par magiske handsker på.

Den engelske musiker og sanger Imogen Heap ærgrede sig over, at hendes maskinpark kom i vejen for den direkte publikumskontakt, når hun optrådte. På Massachussetts Institute of Technology (MIT) arbejdede forskere på at bruge trådløs sensorteknologi til noget andet og mere end at spille dansespil eller bowle med din fætter hjemme i stuen. Forskerne ville se, hvilke nye muligheder teknologien kan give for skabende kunstnere.

Lufttrommer og livesampling
MIT og Imogen Heap indgik et samarbejde og resultatet blev Mi.Mu-handskerne som hun nu bruger til både at optræde og skrive musik med. I stedet for at trykke og dreje på knapper kan hun ved hjælp af bevægelser afspille og manipulere med sine forudindspillede musikspor live på scenen. Se en demonstration af, hvordan hun bruger handskerne i videoen øverst i dette indlæg.

I 2012 præsenterede Heap handskerne ved et arrangement om teknologi og gav nummeret Me the Machine som hun havde skrevet om og med handskerne:

Den første prototype af handskerne blev i marts 2014 finansieret og solgt via crowdfundingplatformen Kickstarter.

Dans musik og visuelle effekter frem
Handskernes teknologi vil helt sikkert også kunne bruges indenfor andre kunstarter end musik. Heap forestiller sig, at dansere kan bruge deres koreografi til at spille musik. Så vil det være musikken, der spiller til dansen i stedet for dansen, der tilpasser sig musikken.

I den officielle video til sangen Me the Machine blev handskerne brugt til at styre dele af de visuelle effekter i videoen live, mens den blev optaget.

Kan du ikke få nok?
Se kampagnevideoen fra Kickstarter eller den fulde præsentation af handskerne ved arrangementet hos Wired UK (20 minutter). Der er også en fin lille fire minutters video, hvor Heap demonstrerer handskerne og fortæller om, hvorfor både hardware og software er open source.

Skrevet af Tine Knudsen